Infarood panelen

Infrarood paneel

Als je op zoek bent naar een efficiënte manier om je huis te verwarmen, dan heb je wellicht wel eens gehoord van infraroodpanelen. Infraroodpanelen zijn een vorm van elektrische verwarming die steeds populairder wordt vanwege de vele voordelen die ze bieden. In dit artikel zal ik je meer vertellen over wat infraroodpanelen zijn, hoe ze werken en wat de voordelen zijn van het gebruik ervan.

Wat is een infraroodpaneel?

Een infrarood paneel is een soort verwarmingselement dat gebruik maakt van infraroodstraling om warmte te genereren. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die niet zichtbaar is voor het menselijk oog, maar wel warmte kan overbrengen. Hetzelfde principe wordt gebruikt in een infrarood sauna, waarbij warmte wordt gegenereerd door middel van infraroodstraling.

Een infraroodpaneel bestaat uit een metalen plaat die is voorzien van een laagje keramisch materiaal. Het paneel wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en wanneer het wordt ingeschakeld, begint het keramische materiaal infraroodstraling uit te zenden. Deze straling wordt vervolgens opgenomen door de objecten en mensen in de omgeving, waardoor deze worden opgewarmd.

Hoe werkt een infraroodpaneel?

Infraroodpanelen werken op basis van het principe van stralingswarmte. In tegenstelling tot traditionele radiatoren, die warmte verspreiden door middel van convectie, verwarmen infraroodpanelen direct de objecten en mensen in de ruimte. Dit betekent dat de warmte gelijkmatiger wordt verspreid en dat er minder energie nodig is om de ruimte op te warmen.

Wanneer een infraroodpaneel wordt ingeschakeld, begint het keramische materiaal infraroodstraling uit te zenden. Deze straling reist door de lucht en komt uiteindelijk in contact met objecten en mensen in de omgeving. De straling wordt geabsorbeerd door deze objecten en mensen, waardoor ze worden opgewarmd. De warmte wordt vervolgens langzaam afgegeven aan de omgeving, waardoor de temperatuur in de ruimte geleidelijk stijgt.

Infraroodpanelen werken het meest effectief wanneer ze worden gebruikt in een goed geïsoleerde ruimte. Dit komt omdat de warmte rechtstreeks wordt overgedragen op de objecten en mensen in de ruimte, in plaats van dat de warmte wordt verspreid door middel van convectie. Hierdoor kan de temperatuur in de ruimte snel en gelijkmatig stijgen, zelfs als er geen circulatie van lucht plaatsvindt.

De voordelen van infraroodpanelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van infraroodpanelen als verwarmingsbron. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste voordelen:

Energiezuinig

Infraroodpanelen zijn een energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Dit komt omdat de warmte rechtstreeks wordt overgedragen op de objecten en mensen in de ruimte, waardoor er minder energie nodig is om de ruimte op te warmen. Bovendien kunnen infraroodpanelen worden geprogrammeerd om alleen te werken wanneer er mensen aanwezig zijn in de ruimte, waardoor er geen energie wordt verspild aan het verwarmen van een lege ruimte.

Gezonde warmte

Infraroodstraling is een natuurlijke vorm van warmte die vergelijkbaar is met de warmte die door de zon wordt uitgestraald. Hierdoor wordt infraroodwarmte als zeer comfortabel en gezond ervaren. In tegenstelling tot convectiewarmte, die lucht verplaatst en stofdeeltjes kan verspreiden, is infraroodwarmte schoon en zorgt het voor een gezonde en aangename omgeving.

Ruimtebesparend

Infraroodpanelen zijn zeer compact en nemen weinig ruimte in beslag. Ze kunnen aan de muur of aan het plafond worden gemonteerd, waardoor er geen kostbare vloerruimte verloren gaat. Bovendien zijn infraroodpanelen licht van gewicht en kunnen ze eenvoudig worden verplaatst van de ene ruimte naar de andere.

Makkelijk te installeren

Infraroodpanelen zijn zeer eenvoudig te installeren en vereisen geen speciale kennis of vaardigheden. Ze worden geleverd met een montagekit en kunnen eenvoudig worden bevestigd aan de muur of aan het plafond. Bovendien hoeven infraroodpanelen niet te worden aangesloten op een centraal verwarmingssysteem, wat de installatiekosten aanzienlijk kan verlagen.

Lange levensduur

Infraroodpanelen hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud. Omdat ze geen bewegende onderdelen hebben, is er weinig kans op slijtage of beschadiging. Bovendien hebben infraroodpanelen een lange levensduur, waardoor ze een kosteneffectieve investering zijn op de lange termijn.

Flexibiliteit

Infraroodpanelen zijn zeer flexibel in het gebruik. Ze kunnen worden gebruikt als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming in bijvoorbeeld een koude badkamer of een ongebruikte kamer. Bovendien kunnen infraroodpanelen worden geprogrammeerd om alleen te werken wanneer er mensen aanwezig zijn in de ruimte, waardoor er geen energie wordt verspild aan het verwarmen van een lege ruimte.

Infarood panelen
Schuiven naar boven