Hoe auto verzekeren?

Auto verzekeren

Als je een auto koopt, is het belangrijk om na te denken over het verzekeren ervan. Het hebben van een autoverzekering is niet alleen wettelijk verplicht, maar het biedt ook financiële bescherming in geval van een ongeval, diefstal of andere schade.

Maar hoe verzekert men een auto? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten autoverzekeringen en waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering.

Soorten autoverzekeringen

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen beschikbaar, elk met zijn eigen niveau van dekking en kosten. Hieronder worden de drie meest voorkomende verzekeringen besproken:

 1. WA-verzekering: Dit is de minimale wettelijk verplichte verzekering die je moet afsluiten. De WA-verzekering dekt alleen schade die je toebrengt aan anderen en niet aan je eigen auto. Als je dus zelf schade aan je auto hebt, moet je dit uit eigen zak betalen.
 2. Beperkt casco verzekering: Deze verzekering biedt meer dekking dan een WA-verzekering. Het dekt niet alleen schade die je toebrengt aan anderen, maar ook bepaalde schade aan je eigen auto, zoals diefstal, brand en stormschade.
 3. Allrisk verzekering: Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Naast de dekking van een beperkt casco verzekering, dekt een allrisk verzekering ook schade aan je eigen auto als je deze zelf veroorzaakt.

Waar op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten:

 1. Dekking: Kijk goed naar de dekking die de verzekering biedt. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe auto, dan is het verstandig om voor een allrisk verzekering te kiezen om zo volledige dekking te hebben.
 2. Eigen risico: Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Let dus goed op het eigen risico bij het afsluiten van een verzekering.
 3. Premie: Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars om zo de beste deal te vinden. Houd hierbij wel rekening met de dekking en het eigen risico.
 4. Schadevrije jaren: Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade hebt geclaimd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op de premie. Zorg er dus voor dat je schadevrij rijdt om zo korting op de premie te krijgen.
 5. Aanvullende verzekeringen: Sommige verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan, zoals een inzittendenverzekering of pechhulp. Kijk goed of deze aanvullende verzekeringen nodig zijn en wat de extra kosten hiervan zijn.

Hoe sluit je een autoverzekering af?

Een autoverzekering kan op verschillende manieren worden afgesloten. Hieronder staan de meest voorkomende manieren:

 1. Online: Tegenwoordig bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om online een autoverzekering af te sluiten. Dit kan snel en gemakkelijk vanuit huis.
 2. Telefonisch: Je kunt ook telefonisch contact opnemen met een verzekeraar om een autoverzekering af te sluiten. Dit kan handig zijn als je persoonlijke vragen hebt of graag wat meer informatie wilt.
 3. Via een tussenpersoon: Als je het lastig vindt om zelf een verzekering af te sluiten, kun je ook gebruik maken van een tussenpersoon. Dit kan bijvoorbeeld een verzekeringsadviseur zijn die je helpt bij het vinden van de juiste verzekering en het afsluiten ervan.

Wanneer moet je een autoverzekering afsluiten?

Het is wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat met je auto. Als je geen verzekering hebt en toch gaat rijden, riskeer je niet alleen hoge boetes, maar ook dat je zelf voor alle kosten moet opdraaien in geval van schade of een ongeval.

Daarom is het verstandig om direct bij aankoop van je auto een verzekering af te sluiten. Als je al een auto hebt, kun je op elk moment van verzekeraar wisselen of je huidige verzekering aanpassen.

Hoe auto verzekeren?
Schuiven naar boven